Grilování sice není zrovna tím nejzdravějším způspbem, jak připravit maso nebo zeleninu, přesto existuj spousta triků, jak ho učinit o mnoho zravějším. Grilujte bez přebytečného tuku. Nejzdravější je grilování na vodním nebo lávovém grilu. Ke zdravému grilování se hodí grily weber.
Čeho se vyvarovat
Tuk z grilovaného masa by neměl kapat na rozžhavené uhlíky – jeho spalováním totiž vznikají karcinogenní látky, které se dostávají zpět do masa.
Maso musíte grilovat dostatečně dlouho, aby se upeklo, ale zároveň se nesmí spálit. Pokud se domníváte, že je skutečně hotové, píchněte do něj vidlicí. Pokud z něj vyteče červená šťáva, je uvnitř stále syrové a je třeba ho péci déle.
Jaké maso grilovat?
Vyvarujte se především grilování tučných kusů masa, tuk nejprve očistěte. Pečte na grilu rozhodně tenčí plátky masa, aby se dobře propekly.
Volte spíš drůbež, ryby a celkově libovější maso, tučné okraje a kůži z drůbeže odřízněte. Maso kupujte vždy čerstvé!
Barbora Benešová