Také rádi pečete z jablek? Dnes vám nabízíme dva rychlé a dobré recepty z tohoto chutného ovoce. Prvním je jablečný koláč z bílého jogurtu. Je to jednoduché, křehké těsto. Druhý recept je nepečený jablkový dort. Tak dobrou chuť s podzimní úrodou!
JABLKOVÝ KOLÁČ
Ingredience:
500 g hrubé mouky
1 Hera
1 bílý jogurt
špetka soli
800 g strouhaných jablek na plátky
strouhanka
cukr krupice
skořicový cukr
oříšky, rozinky
Postup:
Hrubou mouku nasypeme na vál, promícháme se špetkou soli a rozsekaným tukem a těsto zaděláme jogurtem. Podsýpáme hrubou moukou, aby se těsto nelepilo.
Propracujeme, rozdělíme na 2 díly a postupně vyválíme 2 placky. Připravený plech si vymažeme papírem od Hery a dáme na něj první placku z vyváleného těsta. Těsto se snažíme vyválet ve velikosti plechu. Potom placku lehce posypeme strouhankou, na to dáme jablka, pocukrujeme a přidáme rozinky a nakrájené ořechy (dle chuti - větší či menší kousky). To vše přikryjeme druhou plackou - opět vyválenou podle velikosti plechu (nepovede-li se to přesně - přebývající okraje seřízneme a přikryjeme s nimi prázdná místa). Okraje přitiskneme a pečeme v předehřáté troubě na střední výkon.
JABLKOVÝ DORT
Ingredience:
1 kg jablek
3 lžíce cukru krupice (krystal)
2 vanilkové pudingy v sáčku
1 balíček dětských piškot
ořechy, rozinky
1 šlehačku
kousek čokolády na vaření
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na osminky (kousky) a vložíme do hrnce. Zasypeme cukrem, zalijeme ½ l vody a povaříme na mírném ohni (občas promícháme) do změknutí. Měkká jablka v hrnci prolisujeme šťouchadlem na brambory. V hrnku si rozmícháme pudingy s vodou a za stálého míchání nalijeme do jablek a povaříme na hustou omáčku. Pak si připravenou, skleněnou mísu vypláchneme vodou a do mokré mísy naskládáme piškoty na dno a kolem stěn. Na to nalijeme část jablečné hmoty, posypeme oříšky a rozinkami a pokračujeme další vrstvou piškot. Takto opakujeme (podle velikosti mísy) ještě alespoň dvakrát. Poslední vrstva jsou piškoty. Pak necháme (nejlépe do druhého dne) vychladnout, potom dáme ztuhnout do lednice. Druhý den opatrně vyklopíme na tác či talíř a zdobíme ušlehanou šlehačkou a strouhanou čokoládou na vaření.
Ivana Kučerová, Náš REGION