Recept: Jablkový koláč

Napsal Zdraví a krása (») v úterý 23. 8. 2011 v kategorii Recepty, přečteno: 7405×
apple-pie2.jpg

Také rádi pečete z jablek? Dnes vám nabízíme dva rychlé a dobré recepty z tohoto chutného ovoce. Prvním je jablečný koláč z bílého jogurtu. Je to jednoduché, křehké těsto. Druhý recept je nepečený jablkový dort. Tak dobrou chuť s podzimní úrodou!

JABLKOVÝ KOLÁČ

Ingredience:

500 g hrubé mouky

1 Hera

1 bílý jogurt

špetka soli

800 g strouhaných jablek na plátky

strouhanka

cukr krupice

skořicový cukr

oříšky, rozinky

Postup:

Hrubou mouku nasypeme na vál, promícháme se špetkou soli a rozsekaným tukem a těsto zaděláme jogurtem. Podsýpáme hrubou moukou, aby se těsto nelepilo.

Propracujeme, rozdělíme na 2 díly a postupně vyválíme 2 placky. Připravený plech si vymažeme papírem od Hery a dáme na něj první placku z vyváleného těsta. Těsto se snažíme vyválet ve velikosti plechu. Potom placku lehce posypeme strouhankou, na to dáme jablka, pocukrujeme a přidáme rozinky a nakrájené ořechy (dle chuti - větší či menší kousky). To vše přikryjeme druhou plackou - opět vyválenou podle velikosti plechu (nepovede-li se to přesně - přebývající okraje seřízneme a přikryjeme s nimi prázdná místa). Okraje přitiskneme a pečeme v předehřáté troubě na střední výkon.

JABLKOVÝ DORT

Ingredience:

1 kg jablek

3 lžíce cukru krupice (krystal)

2 vanilkové pudingy v sáčku

1 balíček dětských piškot

ořechy, rozinky

1 šlehačku

kousek čokolády na vaření

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na osminky (kousky) a vložíme do hrnce. Zasypeme cukrem, zalijeme ½ l vody a povaříme na mírném ohni (občas promícháme) do změknutí. Měkká jablka v hrnci prolisujeme šťouchadlem na brambory. V hrnku si rozmícháme pudingy s vodou a za stálého míchání nalijeme do jablek a povaříme na hustou omáčku. Pak si připravenou, skleněnou mísu vypláchneme vodou a do mokré mísy naskládáme piškoty na dno a kolem stěn. Na to nalijeme část jablečné hmoty, posypeme oříšky a rozinkami a pokračujeme další vrstvou piškot. Takto opakujeme (podle velikosti mísy) ještě alespoň dvakrát. Poslední vrstva jsou piškoty. Pak necháme (nejlépe do druhého dne) vychladnout, potom dáme ztuhnout do lednice. Druhý den opatrně vyklopíme na tác či talíř a zdobíme ušlehanou šlehačkou a strouhanou čokoládou na vaření.

Ivana Kučerová, Náš REGION

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.


Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel sedm a jedna