S blížícím se obdobím chřipek a jiných nemocí je třeba pečlivě dbát na své zdraví. Když už vás ale nějaká ta nemoc přepadne, tady jsou některé účinné rady našich babiček.
Bolest v krku
Je dobré každé dvě hodiny rozkousat a sníst stroužek česneku, pít čaj z tymiánu, kloktat slanou vodu, cumlat koření hřebíček během dne nebo kloktat vodu se solí a pár kapkami Tee Tree Oilu.
Můžeme také udělat obklady na krk, např. vyždímat plenu namočenou ve slané studené vodě, překrýt igelitem, suchým ručníkem a nechat zabalené 2 hodiny. Jiný obklad je z tvarohu – tvaroh rozmačkáme vidličkou a rozložíme rovnoměrně na kapesník v šátku, přiložíme na krk a zavážeme. Necháme i půl dne nebo přes noc. Můžeme připravit i zábal z vepřového sádla, které dáme do plátýnka a posypeme trochou muškátového oříšku, na krku pak ovážeme ještě teplým šátkem.
Kašel
Také na kašel existuje mnoho receptů. Tak třeba v hrnku teplého mléka umícháme žloutek, lžičku másla a lžíci medu a vypijeme, nebo můžeme převařit mléko a do něj nalít zahřátou vincentku s lžičkou medu. Na dráždivý kašel pomohou vlašské ořechy. Dvanáct ořechů namočíme do půl litru vody, necháme čtyři hodiny louhovat a pak půl hodiny povaříme a doléváme, aby bylo pořád půl litru vody. Pijeme slazené medem nebo cukrem třikrát denně.
Když nastrouháme a rozetřeme křen, který smícháme s medem a užíváme ráno nalačno, hodinu po obědě a večer před spaním čtvrtinu kávové lžičky, zbavíme se i úporného kašle.
Nejlepším lékem proti kašli a nachlazení je cibule. Sirup uděláme tak, že nakrájíme 3 cibule na kolečka, postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem. Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme několikrát denně po lžičkách.
Nachlazení a chřipka
Důležitý je přísun vitaminu C, toho je nejvíc v citrónech. Vymačkanou šťávu z citrónu můžeme kloktat a nakonec spolknout, to opakujeme několikrát denně. Citronádu připravíme ze dvou citrónů, šťávu smícháme s dvěma lžícemi cukru a zalijeme teplou vodou. Pijeme každé ráno před snídaní.
Na nachlazení je dobrý i česnek. Vymačkáme šťávu z 10 citrónů, přidáme 15 stroužků česneku a mixujeme, postupně přiléváme med. Směsí naplníme sklenici, kterou uzavřeme a necháme dva dny odstát a občas promícháme. Preventivně pak užíváme jednu polévkovou lžíci šťávy každé ráno nalačno.
A na závěr je tu jeden protichřipkový salát: nakrájíme 500 g kysaného zelí a jednu cibuli, nastrouháme dvě mrkve a jedno větší jablko, do toho přidáme jednu lžíci strouhaného křenu a zalijeme zakysanou smetanou. Dobře promícháme.
Adéla Benešová